It’s the mixture that counts

Light-filled apartments, smart usable areas in the new centre of the Maikäfersiedlung

Concept

This is how we interpret our development plan for the entire Maikäfersiedlung.
The project of the new estate centre is a blending of usages with residential and other living forms: maisonettes, atrium units or apartments with 1.5 to 5 rooms are mixed with offices and shops and a community meeting point. Glazed loggias offer effective noise protection, serve as integrated open space and guarantee generosity in the apartments.

One speciality: the inwardly facing top-lit atriums in the apartments on the third storey. The staircases, halls and landings, which are generously designed to be more than just access zones, are connected to a community room. For the subsidised housing sector, this is unusual living quality, and is mixed with offices and shops.


Project data

Location:

“Gemeinsam Wohnen” (living together): a centre for the Maikäfersiedlung

with Burkhardt Landschaftsarchitekten, München

Client:

GWG – Städtische Wohnungsgesellschaft München mbH (municipal housing society)

Competition:

Competition: 1st prize, 2004

Area:

Development plan 14 HA with 1,500 residential units, 1st construction phase with 7,400 m² gross floor space, 68 flats, 3 shops, 500 m² offices and 100 parking spaces

Construction period:

2007–2010

Architectural service:

HOAI phases 1-5

Awards

Nomination for BDA prize Bavaria 2010

Section